No items found.
No items found.
No items found.

Villa Ljung

Huskropparna ligger placerade på en dubbeltomt nästan hela vägen nere vid havet i södra Höllviken. Tomten är precis som hela området täckt av höga barrträd. Projektet består av tre byggnader, en bostadsbyggnad för beställare, ett garage och en gäststuga för en gammal släkting.

Livet på en sådan här plats är en blandning av vanligt villaliv och en kontakt med naturen genom havet, skogen och alla strövområden som finns i anslutning till stranden. Projektets grundläggande idé är att underordna sig platsen samtidigt bjuda på olika stämningsrika rum.

Alla fasader är klädda med sibirisk lärkträ av olika kvaliteter. Sidobyggnaderna har fått en grövre variant av panel med koniskt formade lock. Huvudbyggnaden en bred enkelfasspont med mycket lite kvist. Undertak och underslag av en nättare och mer rundad profil. Skärmväggar och takfot med treskiktslamellskiva. Husstommen är annars av träreglar genomborrad av en stor murad spisstock. Golvet är överallt danskt hårdbränt tegel – även utomhus på väg från gatan till dörren.

Rummen är organiserade kring den stora stugan med både kök, matplats och sittgrupp. I förlängningen av rummet på andra sidan spismuren finns en vinterträdgård med vikpartier i två riktningar.

Anders Folkesson har ritat trädgården som tar utgångspunkt i det som fanns på platsen innan huset byggdes – med ljung, marktäckare och smala gångar.

Plats: Ljungvägen, Höllviken, Sweden

Byggnadsår: 2013

Ansvarig arkitekt: Johan Sundberg

Konstruktör: Laine Montellin

Byggmästare: Mattias Granwald

Landskapsarkitekt: Anders Folkesson

Fotograf: Markus Linderoth (www.dancingcameras.com)

// JS 2016-02-09

Get in touch:
Thank you! Your message has been sent!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Johan Sundberg Arkitektur
Lund, Sweden
+46 (0)46 15 21 21
kontoret@johansundberg.com